2. november, 2017 Blog

Vyberáte projekt rodinného domu? Nezabudnite
na tieto detaily

Základom je dobrý nápad. Dom musí žiť rovnakým rytmom ako vy, a preto na to myslite aj pri výbere projektu rodinného domu. Našim klientom denne radíme pri ich rozhodovaní sa, ako vnímať svoj pozemok, bývanie, architekta a projekt – ako výsledok vzájomnej interakcie.

 

 

stilo-absolut-podorys

8 tipov pre výber projektu rodinného domu.

1. Pozemok

Ešte predtým, ako začneme rozprávať o dĺžke a šírke pozemku, orientácii na svetové strany, prevládajúcom vetre a dobrých susedoch, začneme od gruntu… Naše predstavy a sny o mieste na život sa líšia, siahajú až do čias útleho detstva. Kúpou pozemku k nemu nadobudnete okrem vlastníckeho, aj vzťah citový. Výnimočný pozemok zdedený alebo draho nadobudnutý v sebe nesie neobyčajný potenciál – výzvu! Poďme s ňou pracovať...

Najdôležitejšími bodmi na prehodnotenie sú šírka pozemku, orientácia na svetové strany či podmienky stavby. Ponúkame vám niekoľko otázok, ktorých zodpovedanie je pri výbere samotného projektu naozaj dôležité: Aký veľký je váš pozemok? Na akú svetovú stranu je orientovaný, resp. kde sa nachádza vstup z ulice na pozemok? Je pozemok na rovnej ploche, alebo budete robiť úpravy do svahu? Plánujete stavať dom do tvaru L, aby ste mali viac súkromia a možno aj krajšiu záhradu? 

 

2. Funkcia domu

Nemenej dôležitou úvahou, ktorá ovplyvní váš výber, je otázka, na čo vám bude nový dom slúžiť? Bude to váš prvý dom, do ktorého sa spolu s rodinkou nasťahujete z menšieho bytu? Potrebujete niekoľko detských izieb, aby vaše ratolesti v budúcnosti vyrastali v pokoji a harmónii? Alebo opúšťate veľký rodinný dom, lebo vaše deti už majú vlastné bývanie a vy netúžite po prázdnom priestore? Staviate dom, ktorý bude priestorom na oddych, a teda aj vašou chatou? Alebo plánujete jedinečnú stavbu slúžiacu na bývanie, podnikanie alebo aj relax?

 

3. Typový alebo individuálny projekt

Tak ako neexistuje ideálny dom na všetky typy pozemkov, neexistuje ani jeho ideálny pôdorys. Sto ľudí, sto chutí. U nás, v ateliéri APEX A, každoročne vytvárame okolo 20 nových typových originálnych projektov domov, z ktorých si vedia vybrať ľudia hľadajúci dobré a ekonomické riešenia, i tí túžiaci mať luxusné bývanie. Každý projekt sa dá upraviť podľa predstáv. Ak snívate o návrhu či stavbe, ktorú ste ešte nikde nevideli, úplne najradšej s vami pripravíme projekt šitý na mieru, teda projekt individuálny. Ak si chcete v kľude a v pohodlí domova vyberať z ponuky typových projektov domov, objednate si publikáciu Rodinné domy '17.

 

 

dsc-5441

4. Počet izieb

Aký je počet spální, ktorý by ste v dome túžili mať? Plánujete hostí ubytovať v samostatnej hosťovskej miestnosti, alebo im postačí gauč v obývačke? Pracujete z domu, a preto potrebujete miestnosť, ktorá bude slúžiť ako kancelária? Máte špeciálne hobby, šport alebo záľuby, na ktoré potrebujete v dome priestor?

 

5. Počet podlaží

Trendom posledných rokov sa stali jednopodlažné domy. Prízemné domy sú priestranné, praktické na pohyb a aj upratovanie. Domy s podlažím však rodine môžu zabezpečiť viac súkromia, pohodlia, priestoru a výhľadov.

 

6. Rozpočet realizácie

Buďme realisti, projektom domu sa rozprávka o vašom bývaní len začína. Aký je váš celkový rozpočet na realizáciu? Dôležité je si pamätať, že holodom vám „spáli“ cca 2/3 rozpočtu stavby, a v niektorých prípadoch aj viac. Na papieri sa vám zdá dom často malý, niekedy priveľký. Verte nám, je tak akurát! 

 

7. Okolie domu

Azda jeden z najdôležitejších dôvodov pre realizáciu rodinného domu je súkromie. Stojí za to si premyslieť, ako ďaleko chcete mať spálňu či terasu od susedov, alebo po akom oplotení či zabezpečení súkromia túžite.

 

8. Susedia

Aj tu platí veta: SUSED DOBRÝ, VŠETKO DOBRÉ. K dobrému susedstvu sa môžete minimálne spolovice pričiniť aj vy. Buďte k sebe úctiví a dobroprajní.

 

Záver

Výber najvhodnejšieho projektu je komplexná a veľmi individuálna práca. Je to vaša súkromá vec, s ktorou vám radi pomôžeme. Rezervujte si u nás čas konzultácie. 

Projekt dobrý, všetko dobré,

Tím APEX A

 

APEX A je progresívny ateliér architektúry a dizajnu pre ľudí, ktorí radi robia veci INAK. Skúsenosti, kreatívny prístup a vlastný pohľad na svet, nám umožňujú vnímať prácu architekta – projektanta z nadhľadu. Projekt dobrý, všetko dobré! je nielen výstižné motto, ale aj naše presvedčenie, náš každodenný život. Pracujeme na všetkom, v čom vidíme potenciál a voľnú tvorbu. Pre ľudí, ktorí to ocenia.