17. jún, 2020 Blog

Nadčasové trendy v interiérovom dizajne

V ateliéri APEX A sa venujeme okrem projektovania rodinných domov aj návrhom interiérov. V tomto článku vám prinášame tipy a inšpiráciu pre nadčasový interiér, teda taký, ktorý netreba meniť z roka na rok. Z jednoduchého dôvodu: trendovými doplnkami síce interiér oživíme, avšak ako celok ho ťažko prerobíme. Preto našim klientom radi ponúkame vízie a riešenia, ktoré sú dlhodobé.

PROJEKTOVANIE EXTERIÉRU S NÁVRHOM INTERIÉRU

Častou otázkou, ktorú od klientov dostávame je, kedy plánovať návrh interiéru? Naša odpoveď je: simultánne, s prípravou projektu. Pri nasledujúcom kroku, teda realizácii stavby, tak eliminujeme improvizáciu a dosiahneme, že bude mať rukopis architekta a interiér s exteriérom budú korešpondovať. 

Druhým nemenej dôležitým faktorom je, že interiér bude prakticky pripravený. Na centimeter budete vedieť, kde a aký veľký bude váš jedálenský stôl, kuchynská linka či konferenčný stolík a svetlo nad ním. Stavebný tím bude mať pri dokončení hrubej stavby jasné inštrukcie, a to vám ušetrí nielen čas, ale aj investované peniaze. 

 

9 TIPOV PRE NADČASOVÝ INTERIÉR

FARBY

Ako vybrať tú najlepšiu farbu pre váš interiér? Jednou z možností je pozrieť si vzorkovník farieb spoločnosti PANTONE. Všeobecne známe je, že Pantone vyberá farbu roka. Pre rok 2020 zvolila obľúbenú klasickú modrú, teda Classic Blue Pantone 19-4052. Táto farba sa nám páči, hoci našou najobľúbenejšou interiérovou farbou je biela. Práve preto, lebo je nadčasová a vďaka nej docielime, že interiér zostane čistý. Po dohode s klientom ju radi spestríme aj inými tónomi.

 
farba-roka-pantone-apex-a

NADČASOVÉ MATERIÁLY

Náš tím si obľúbil kvalitné materiály, ktoré zdobia domácnosť mnohých klientov:

  • Drevo - veľmi radi pracujeme so slovenským drevom a tiež zručnými slovenským stolármi. Pre krásnu kresbu odporúčame dub a orech. Aby sa zachovala prírodná štruktúra a vôňa dreva, požadujeme minimalizáciu jeho úpravy

  • Betón - tento materiál je svojou nadčasovosťou vhodný najmä pre steny, stropy či podlahy 

  • Kov - surový, čierny alebo aj biely kov dodáva jemnocit. Je vhodný napríklad pre konferenčný stolík, obklady, knižnicu a zábradlie 

  • Mramor - kamenný materiál radi používame na obklad steny, do kúpeľne alebo na pracovnú kuchynskú dosku

drevo-materialy-apex-a

PRIRODZENÉ SVETLO

Denné svetlo nám dodáva energiu a je základom pre kvalitný život. Naše projekty navrhujeme tak, aby poskytovali dostatok prirodzeného svetla a tam, kde je izba dlhšia alebo širšia využívame strešné okná. Ich umiestnenie do plochej strechy perfektne presvetlí interiér. Aby sme dosiahli čo najlepší efekt prirodzeného svetla, spolupracujeme s overenou značkou VELUX, ktorá je lídrom v strešných oknách.

 
stresne-okna-interier-apex-a

HOME OFFICE 

Práca z bytu či domu sa stáva realitou mnohých z nás. Digitálna transformácia urýchľuje možnosti home office, ktoré zároveň vyžadujú pracovať z miesta, ktoré je na prácu prispôsobené. V ideálnom prípade je praktické mať na domácu kanceláriu vyhradenú samostatnú miestnosť, ktorá je inšpiratívna a produktívna, a v ktorej sa nemieša pracovný život s osobným. 

Návrh interiéru home office závisí od typu práce klienta, napríklad koľko úložného priestoru vo svojej domácej kancelárii potrebuje. Základom je kvalitný pracovný stolík s dostatkom prirodzeného svetla. Svetlo by malo ideálne dopadať z opačnej strany, ako z tej, ktorou píše vaša ruka. Teda najlepšie pre praváka je svetlo dopadajúce zľava a naopak. Docielite tak, že si rukou nebudete tieniť.

 
home-office-interier-apex-a

POUŽITIE PRÍRODNÝCH ELEMENTOV V INTERIÉRI 

Biophilic design, alebo v ľudskej reči povedané trend, ktorý predstavuje ľudský dizajn s použitím prírodných elementov, sa stáva čoraz obľúbenejším. Klienti si želajú viac prepojenia s prírodou, a preto do interiéru zakomponujeme artefakty, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú ako vyrobené. Použiť sa dá napríklad recyklované drevo, ktoré slúži na zjemnenie čistých línií, respektíve osvieženie bielej steny, betónu či liatej podlahy.

 
realizacia-interier-lampa-1

MINIMALIZMUS

Naši klienti sú prakticky zmýšľajúci ľudia, ktorí preferujú moderné riešenia. Na potrebu minimalistického interiéru odpovedáme tak, že do neho nenavrhujeme zbytočné zberače prachu, napríklad nezmyselné poličky, ktoré veci len zhromažďujú. Vodorovné plochy odporúčame len pre priestor venovaný na prácu. 

 
minimalizmus-apex-a

SKRYTÉ INTERIÉROVÉ DVERE

Interiérové dvere sú dôležitou dominantou domácnosti. Veľmi zaujímavým a aj nadčasovým riešením sú bezzárubňové dvere, s použitím skrytého kovania. Opticky nedelia interiér, ako klasické dvere, a podľa nášho názoru sa tak stanú jeho krásnou súčasťou. Materiál, z ktorého budú vyrobené skryté interiérové dvere, odporúčame kombinovať s materiálom ostatných častí interiéru.

skryte-interierove-dvere-apex-a

ZELENÉ STENY

Rastliny nám od nepamäti prinášajú radosť, pôsobia upokojujúco a znižujú stres. Ich výber do interiéru je na preferenciách majiteľov nehnuteľnosti. Odporúčame však vybrať také rastliny, ktoré sú jednoduché na údržbu a zlepšujú vzduch. Trendom posledných rokov sú zelené steny, ktoré obsahujú nádoby s rastlinami, ktoré sú v ideálnom prípade napojené na automatické zavlažovanie. Variantom zelených stien sú machové steny, v ktorých je “mŕtvy” mach upravený tak, že vydrží zelený aj niekoľko rokov.

 
machove-steny-interier-apex-a

RODIČOVSKÝ APARTMÁN

Potreba mať súkromie je veľmi relatívna, ak však máte možnosti a prostriedky pre dom s väčšou úžitkovu plochou, odporúčame pouvažovať nad rodičovským apartmánom. Mnohí klienti takto riešený interiér preferujú, pretože sa nám podarí oddeliť priestor spálne, kúpeľne a šatníka, vďaka čomu docielime viac súkromia. Nielen pre rodičovský pár, ale aj pre ich deti či hostí.

 
rodicovsky-apartman-apex-a

NA ZÁVER

Ak snívate o novom dome, veľmi radi vám pri projektovej konzultácii poradíme aj v otázkach interiéru. V rámci návrhu interiéru vám okrem nadčasových prvkov pomôžeme aj s výberom nábytku, svietidiel či iných doplnkov. Kontaktujte nás pre nezáväznú konzultáciu.