1. apríl, 2021 Blog

Nízkoenergetické domy - štandard energetickej triedy A0

ende-iii-p1-2

Rozmýšľate nad výstavbou nového domu a zvažujete čo najlepšiu investíciu? Našim klientom radi ponúkame nielen dlhodobé a efektívne riešenia, ale aj také, ktoré myslia na životné prostredie. Oblasti stavebníctva v posledných rokoch kraľujú nízkoenergetické projekty, s ktorými budete mať svoju spotrebu vždy pod kontrolou.

Okrem spotreby je však už pri plánovaní výstavby veľmi dôležité myslieť aj na zákonné limity energetických tried. Od januára 2021 musia všetky nové budovy určené na bývanie spĺňať štandardy energetickej triedy A0.

Tých pojmov a energetických úrovní neustále pribúda, a niekedy sa v nich ťažko orientuje. Radi by sme vám ich pre lepší prehľad predstavili v detailoch.

Energetické triedy alebo aj čarovanie s číslami

V konverzácii o energetických triedach by bežný človek nemal mať najmenší problém mýliť si dojmy s pojmami. Aká je však realita? Pri výpočtoch a zaradení stavieb do jednotlivých energetických úrovní vstupujú do hry hodnoty rôznych ukazovateľov a s číslami je potrebné doslova čarovať.

Keďže slovenská legislatíva sa o čosi líši od pojmov, s ktorými sa môžete stretnúť v praxi, prejdime si najmä pojmy nízkoenergetických domov, ktoré nájdete aj v ponuke APEX A.

patio-ii-p2-1

Primárna energia nízkoenergetických domov

V závislosti od hodnoty tepla, ktoré dom potrebuje na vykurovanie za rok, rozoznávame tri základné nízkoenergetické úrovne:

1. Nízkoenergetická úroveň výstavby (B) – domy pod hornou hranicou energetickej triedy B so spotrebou od 109 - 216 kWh/m2 za rok,

2. Ultranízkoenergetická úroveň výstavby (A1) – domy pod hornou hranicou energetickej triedy A1 pre globálny ukazovateľ so spotrebou od 55 - 108 kWh/m2 za rok,

3. Úroveň výstavby budov s takmer nulovou potrebou energie (A0) - domy pod hornou hranicou energetickej triedy A0 pre globálny ukazovateľ so spotrebou do 54kWh/m² za rok.

projekt-domu-ganok-2-i-2

Pasívne či nulové domy - aké sú medzi nimi rozdiely?

V mnohých diskusiách sa stretnete aj s pojmami, ktoré k nám prenikli zo zahraničia. Často skloňované sú napríklad pasívne domy, ktorých spotreba je nižšia ako 15 kWh/m2 za rok.

Nulové domy zase predstavujú stavby, ktorých základy tvoria obnoviteľné či alternatívne materiály, sú energeticky nezávislé a na svoje fungovanie si vystačia sami. V súčasnosti je možné bývať aj v dome, ktorý vyprodukuje viac energie, ako dokáže spotrebovať. Nazývame ich plusové domy.

patio-ip2-0-1

Od januára 2021 už len stavby generácie „A nula

Ak hľadáte projekt rodinného domu, myslite na jeden veľmi dôležitý pojem a termín, ktorý sme spomenuli už vyššie.

Od januára 2016 museli všetky nové a zrekonštruované domy spĺňať požiadavky triedy A1. Od januára 2021 sa latka zdvihla ešte viac. Ak chcete stavať dnes, bude potrebné splniť požiadavky v energetickej triede A0, teda do 54kWh/m² za rok.

Zákon hovorí, že takmer nulové alebo veľmi malé množstvo energie potrebné na užívanie takej budovy musí byť zabezpečené efektívnou tepelnou ochranou a vo vysokej miere energiou dodanou z obnoviteľných zdrojov nachádzajúcich sa v budove alebo v jej blízkosti”.

Čo to znamená?

Domy generácie A nula” by mali minimalizovať tepelné straty a maximalizovať zisky. Kvalita materiálov, tvar domu a jeho orientácia na svetové strany, spôsob vetrania či vykurovania, použitie obnoviteľných zdrojov energie, to všetko ovplyvní výsledné výpočty a hodnoty energií, ktoré musia splniť zákonné limity.

Výhodou je, že v dome A0 budete mať garantovanú nižšiu spotrebu tepla, kvalitné zateplenie, rekuperáciu či vykurovací systém. Ceny energií, ktoré každým rokom rastú, tak pocítite len v minimálnej miere.

Váš nízkoenergetický domček

Ak túžite po novom dome snov, ktorý bude okrem iného spĺňať aj štandard energetickej triedy A0, ste na správnej adrese. S výberom typového alebo individuálneho projektu vám veľmi radi poradíme. Kontaktujte nás už dnes.