29. september, 2022 Blog

Individuálny projekt domu s oknami Kalypso

individualny-projekt-domu-kalypso-5-0

Zadanie od klienta

Keď nás oslovil jeden z našich dlhoročných klientov, aby sme mu spracovali nadčasový moderný koncept rodinného domu, neváhali sme ani sekundu. Klientovi sme už kedysi navrhli individuálny projekt domu a tentokrát malo ísť o “definitívne riešenie.” 

Klienta poznáme ako výnimočného a skvelého človeka, čo považujeme za dôležité nielen pre život a spoločnosť, ale aj pre prácu architekta… pocítili sme teda veľkú zodpovednosť a zároveň sme si priali, aby klientova spokojnosť s rodinným domom pretrvala večnosť. :)

Špecifikácia pozemku

Zásadným parametrom v celom projekte bol typ pozemku. Jednalo sa o úzky a veľmi dlhý, atypický pozemok na skok od hlavného mesta. Pracovali sme v “zovretí” dvoch susedných objektov, medzi ktoré patrí z jednej strany rodinný dom a z tej druhej zrúcanina.

 

Postup pri návrhu individuálneho projektu

Predstavy skúseného klienta boli pomerne jasné, dal nám však absolútne voľnú ruku a do maximálnej možnej miery rešpektoval náš dispozičný a hmotový návrh. 

Podstatnou špecifikáciou pre rodinu klienta bolo prepojenie interiéru z takmer všetkých obytných miestností domu so záhradou. Takéto želanie sme pochopiteľne a do maximálnej miery rešpektovali a zapracovali sme ho do nášho návrhu.

Inšpiráciou pri tomto projekte nám bola invencia a skúsenosti vychádzajúce z poznania samotného klienta a prepojenia našich spoločných predstáv.

Výsledkom našej práce sa stal zaujímavý a atypický rodinný dom, ktorého dominantou je nevšedná priestorová konštrukcia, tvoriaca prekrytie terasovej časti domu. Vytvorila určujúci a zároveň svojský dizajnový výtvarný prvok. 

Jedinečným sa tento projekt stal najmä vďaka vytrvalosti a ochote investora zrealizovať stavbu napriek pomerne zložitému konštrukčnému riešeniu a jemne prekérnym detailom :).

 

Použité materiály a technológie

Dom je nevšedný svojím zovňajškom, ktorému dominuje prestriedanie kontaktného zatepľovacieho systému s prevetrávanou fasádou. Vo vertikálnych častiach fasády sme pracovali s čistou farbou a špárorezom. Priestorovú hmotu tvoriacu prestrešenie terasy sme zvýraznili dreveným dekorom. Krásne priestranné hliníkové okná sú od značky Kalypso.

 

Zakomponovanie okien Kalypso

Okná a riešenia od firmy Kalypso máme pri našich návrhoch overené už roky. Spolupráca s touto spoločnosťou je predovšetkým povýšená na veľmi vysokú ľudskú úroveň. Ceníme si výborný osobný a zároveň profesionálny prístup. Kvalitu ich produktov sme si už niekoľkokrát úspešne otestovali pri realizáciách našich rodinných domov. Prečítajte si viac o oknách Kalypso, ktoré boli použité pri tejto realizácii.

 

Spokojnosť klienta

Ako bol s projektom a realizáciou spokojný samotný klient? Prečítajte si v referencii nižšie.

„Pre výber architektonického štúdia Apex A som sa rozhodol na základe našich viacerých predchádzajúcich pracovných spoluprác, ktoré boli rovnako príjemné a úspešné ako táto. Spolupráca s Apexom totižto prebieha vždy na vysokej úrovni, od počiatočného návrhu až po jeho realizáciu. Nie je vždy ľahké vžiť sa do vízie majiteľa, ale „Apexáci" veľmi trefne vystihli môj vkus a moje predstavy zhmotnili do nadmieru uspokojivého výsledku. Podarilo sa im vytvoriť útulný, pohodový a zároveň praktický domov, v ktorom sa dobre cíti celá moja rodina."
Ing. Peter Bereš

Uvažujete nad individuálnym projektom rodinného domu? Ozvite sa a povedzte nám o vašich snoch a predstavách -> apex@apex-arch.sk